Wettelijke feestdagen
'De kunst van het leven is thuis te zijn alsof men op reis is.' - Godfried Bomans -
31 december
Oudjaar wordt gevierd op de laatste dag van het jaar, 31 december. Na middernacht, als het nieuwe jaar is begonnen, wordt er vuurwerk afgestoken. Volgens de Chinezen jaagt dit de geesten weg.
Kinderen gaan van deur tot deur en brengen nieuwjaarswensen door middel van een kort en krachtig liedje.
De meeste kinderen hebben een zak op hun buik hangen, dat met een lintje rond de hals vastzit. Tegenwoordig worden ook vaak plastic zakken of een rugzak gebruikt. Het kind krijgt in ruil voor de wensen een cadeautje in de vorm van geld of snoep.
Het zingen bij valavond wordt steeds populairder. Tieners gaan dan verkleed langs bij mensen die ze kennen. Daar krijgen ze dan een borrel of wat geld. Het is voor hun een opwarmertje om daarna op café of een fuif het nieuwe jaar in te zetten.
Oudjaar wordt vaak gevierd met vrienden en familie. Er wordt een uitgebreid maal geserveerd. De laatste seconden voor middernacht worden luidop meegeteld. Om middernacht staat iedereen recht om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen. Daarna gaan de meeste mensen naar buiten om de buren geluk toe te wensen en het bekijken of afsteken van vuurwerk. Het is gebruikelijk dat verscheidene kerken het nieuwe jaar verwelkomen door de klokken te laten luiden.